VAN DE GULPENER BIERBROUWERIJ:
SCROLL NAAR BENEDEN
Eigenaar Jan-Paul windt er geen doekjes om. Een nieuw brouwhuis is nodig. Broodnodig. “Het is heel bijzonder dat we met ons huidige brouwhuis al meer dan vijftig jaar brouwen. Maar het brouwhuis is technisch gezien op en moet vervangen worden. Met het oog op de toekomst, we willen zeker nog dertig jaar vooruit kunnen.” Zijn doel? Het meest duurzame brouwhuis van Europa worden.
SCROLL NAAR BENEDEN
VAN BROUWER TOT BOUWER
Na de prestigieuze bouw van het BrouwLokaal in 2016 wordt de bouw van het nieuwe brouwhuis het volgende grote project van Gulpener. De eerste vragen die rijzen bij de start van dit ambitieuze project zijn: Hoe willen we dat gaan doen? Waar gaan we dat doen en wat willen we qua techniek? “In december 2016 zijn we daarom een projectteam gestart met brouwers, bouwers en specialisten. Ons doel was een traject voor het nieuwe brouwhuis uit te zetten en te kijken naar hoe we het aan laten sluiten bij de doelstellingen van de brouwerij. Zoals de mogelijkheid om te kunnen groeien, in de toekomst. Niet dat we op dag één al de hele capaciteit benut hebben, maar dat we nog zeker zo’n dertig jaar met het nieuwe brouwhuis vooruit kunnen. Het is de bedoeling dat we in de tweede helft van 2018 gaan beginnen met verbouwen. Vervolgens gaan we in 2019 de brouwtechniek installeren zodat het nieuwe brouwhuis in het tweede deel van 2019 operationeel zal zijn."
SCROLL NAAR BENEDEN
HET MEEST
ENERGIEZUINIGE
BROUWHUIS
Naast het capaciteitsvraagstuk, is het belangrijk dat het brouwhuis lokale grondstoffen kan verwerken. Ook met betrekking tot duurzaamheid wil de brouwerij een statement maken. "Het huidige brouwhuis verbruikt heel veel energie. Dat is allemaal stoom gemaakt van gas. We realiseren ons dat we nu in technisch opzicht een enorme vooruitgang op het gebied van duurzaamheid kunnen maken. We willen het meest duurzame speciaalbier-brouwhuis van Europa bouwen." Voor het ontwerpen en maken van de brouwtechniek zijn er gesprekken met vijf potentiële brouwhuis-leveranciers gevoerd, die met het eisen- en wensenpakket van de brouwerij aan de slag gingen en een voorstel deden. Uiteindelijk viel de keuze op het Belgische familiebedrijf Meura. "Meura staat bekend om hun innovatieve technieken, ze bewegen zich op de markt van de grote spelers. Zij beloofden ons het meest energiezuinige brouwhuis, dat 75 tot 80 procent minder energie gebruikt dan onze huidige voorziening. Ze doen dat met technieken die zo innovatief zijn dat ze nog niet eerder zijn toegepast in een brouwerij."
SCROLL NAAR BENEDEN
MINDER ENERGIE GEBRUIKEN”
GOEDE
FILTERING
"Met het oog op het nieuwe brouwhuis hebben we met veel aandacht gekeken naar onze verwerking van lokale grondstoffen. In een klassiek brouwhuis is er sprake van natuurlijke filtering. In het brouwproces wordt het zetmeel omgezet in suiker, waarna je het brouwsel filtert voordat je het gaat koken. Je brengt het brouwsel dan tot stilstand, waardoor de moutresten naar de bodem zakken. Dat wordt dan een filterbed waar dat brouwsel doorheen filtert, door zijn eigen moutresten heen.” Voor die natuurlijke filtering ben je echter afhankelijk van de kwaliteit van het kaf van het graan. Dat betekent dat oudere granen zoals rogge en spelt moeilijker te verwerken zijn omdat deze geen goed kaf geven.
Alles weten over ons nieuwe brouwhuis? Volg ons op Facebook voor de laatste updates.
IDEEËN?
Heeft u nog goede duurzame ideeën voor ons nieuwe brouwhuis? Wij zijn erg benieuwd. Deel ze met ons via puurzaam@gulpener.nl
SPECIAALBIER
Op de vraag wat het nieuwe brouwhuis gaat betekenen voor de Gulpener-speciaalbieren zegt Jan-Paul Rutten: "We willen er al onze recepturen kunnen maken, dus het moet vooral heel flexibel zijn. Het lijkt me in een volgende fase heel leuk om dieper op de nieuwe technologie in te gaan. Dat doen we dan het best met onze brouwmeester Steven van de Berg, hij is daar echt de aangewezen persoon voor."
PROOST OP DE TOEKOMST
Het nieuwe brouwhuis zal in het voormalige magazijn worden ondergebracht. Het wordt zeker nog spannend, omdat er nieuwe leidingen onder de drukke Rijksweg gelegd moeten worden. Verder past de bouw van het nieuwe brouwhuis als een puzzelstukje in de Gulpener ambitie om in 2030 volledig fossiele brandstoffenvrij te zijn. "Dat betekent dat we een brouwhuis willen waar heel weinig energie wordt verbruikt. De nieuwe technieken zullen daarop toegespitst zijn, zodat we weer een stap dichter komen bij ons streven voor het jaar 2030."
VAN DE GULPENER BIERBROUWERIJ:
Eigenaar Jan-Paul windt er geen doekjes om. Een nieuw brouwhuis is nodig. Broodnodig. “Het is heel bijzonder dat we met ons huidige brouwhuis al meer dan vijftig jaar brouwen. Maar het brouwhuis is technisch gezien op en moet vervangen worden. Met het oog op de toekomst, we willen zeker nog dertig jaar vooruit kunnen.” Zijn doel? Het meest duurzame brouwhuis van Europa worden.
VAN BROUWER TOT BOUWER
Na de prestigieuze bouw van het BrouwLokaal in 2016 wordt de bouw van het nieuwe brouwhuis het volgende grote project van Gulpener. De eerste vragen die rijzen bij de start van dit ambitieuze project zijn: Hoe willen we dat gaan doen? Waar gaan we dat doen en wat willen we qua techniek? “In december 2016 zijn we daarom een projectteam gestart met brouwers, bouwers en specialisten. Ons doel was een traject voor het nieuwe brouwhuis uit te zetten en te kijken naar hoe we het aan laten sluiten bij de doelstellingen van de brouwerij. Zoals de mogelijkheid om te kunnen groeien, in de toekomst. Niet dat we op dag één al de hele capaciteit benut hebben, maar dat we nog zeker zo’n dertig jaar met het nieuwe brouwhuis vooruit kunnen. Het is de bedoeling dat we in de tweede helft van 2018 gaan beginnen met verbouwen. Vervolgens gaan we in 2019 de brouwtechniek installeren zodat het nieuwe brouwhuis in het tweede deel van 2019 operationeel zal zijn."
HET MEEST
ENERGIEZUINIGE
BROUWHUIS
Naast het capaciteitsvraagstuk, is het belangrijk dat het brouwhuis lokale grondstoffen kan verwerken. Ook met betrekking tot duurzaamheid wil de brouwerij een statement maken. "Het huidige brouwhuis verbruikt heel veel energie. Dat is allemaal stoom gemaakt van gas. We realiseren ons dat we nu in technisch opzicht een enorme vooruitgang op het gebied van duurzaamheid kunnen maken. We willen het meest duurzame speciaalbier-brouwhuis van Europa bouwen." Voor het ontwerpen en maken van de brouwtechniek zijn er gesprekken met vijf potentiële brouwhuis-leveranciers gevoerd, die met het eisen- en wensenpakket van de brouwerij aan de slag gingen en een voorstel deden. Uiteindelijk viel de keuze op het Belgische familiebedrijf Meura. "Meura staat bekend om hun innovatieve technieken, ze bewegen zich op de markt van de grote spelers. Zij beloofden ons het meest energiezuinige brouwhuis, dat 75 tot 80 procent minder energie gebruikt dan onze huidige voorziening. Ze doen dat met technieken die zo innovatief zijn dat ze nog niet eerder zijn toegepast in een brouwerij."
En dat levert problemen op voor het filterproces. “Daardoor kunnen we nu dus steeds maar kleine hoeveelheden graan toevoegen, omdat je anders niet goed kan filteren. Met de nieuwe techniek zijn we niet meer afhankelijk van de klassieke filtratie en worden we zeer flexibel in onze graankeuzes.” Ook hoopt Jan-Paul dat ze een deel van de gerst voortaan onvermout kunnen verwerken. “Het oude moutproces is enorm energieverslindend. Als we dat hele moutproces niet meer hoeven te doorlopen, is dat ook weer een stap in de richting van veel meer duurzaamheid."
GOEDE
FILTERING
"Met het oog op het nieuwe brouwhuis hebben we met veel aandacht gekeken naar onze verwerking van lokale grondstoffen. In een klassiek brouwhuis is er sprake van natuurlijke filtering. In het brouwproces wordt het zetmeel omgezet in suiker, waarna je het brouwsel filtert voordat je het gaat koken. Je brengt het brouwsel dan tot stilstand, waardoor de moutresten naar de bodem zakken. Dat wordt dan een filterbed waar dat brouwsel doorheen filtert, door zijn eigen moutresten heen.” Voor die natuurlijke filtering ben je echter afhankelijk van de kwaliteit van het kaf van het graan. Dat betekent dat oudere granen zoals rogge en spelt moeilijker te verwerken zijn omdat deze geen goed kaf geven.
PROCENT MINDER ENERGIE
GEBRUIKEN”
Gina Vodegel / Rob Oostwegel
Deel deze pagina
Alles weten over ons nieuwe brouwhuis? Volg ons op Facebook voor de laatste updates.
Heeft u nog goede duurzame ideeën voor ons nieuwe brouwhuis? Wij zijn erg benieuwd. Deel ze met ons via puurzaam@gulpener.nl
IDEEËN?
SPECIAALBIER
Op de vraag wat het nieuwe brouwhuis gaat betekenen voor de Gulpener-speciaalbieren zegt Jan-Paul Rutten: "We willen er al onze recepturen kunnen maken, dus het moet vooral heel flexibel zijn. Het lijkt me in een volgende fase heel leuk om dieper op de nieuwe technologie in te gaan. Dat doen we dan het best met onze brouwmeester Steven van de Berg, hij is daar echt de aangewezen persoon voor."
Het nieuwe brouwhuis zal in het voormalige magazijn worden ondergebracht. Het wordt zeker nog spannend, omdat er nieuwe leidingen onder de drukke Rijksweg gelegd moeten worden. Verder past de bouw van het nieuwe brouwhuis als een puzzelstukje in de Gulpener ambitie om in 2030 volledig fossiele brandstoffenvrij te zijn. "Dat betekent dat we een brouwhuis willen waar heel weinig energie wordt verbruikt. De nieuwe technieken zullen daarop toegespitst zijn, zodat we weer een stap dichter komen bij ons streven voor het jaar 2030."
PROOST OP DE TOEKOMST