SCROLL NAAR BENEDEN

Offline: This content can only be displayed when online.
Offline: This content can only be displayed when online.
Offline: This content can only be displayed when online.

SCROLL NAAR BENEDEN

SCROLL NAAR BENEDEN

  Judith Kloppenburg  /    Rob Oostwegel

Deel deze pagina

De Taskforce Circular Economy in Food is een initiatief van Wageningen University & Research, in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken en de Alliantie Verduurzaming Voedsel. Het initiatief bundelt initiatieven tegen voedselverspilling en zet aan tot actie om de ontwikkeling naar een circulaire economie te versnellen. De taskforce telt momenteel 35 leden uit de gehele voedselketen, van MKB-bedrijven tot food-multinationals, aangevuld met publieke en maatschappelijke organisaties.

TASKFORCE
CIRCULAR ECONOMY
IN FOOD

Wilt u meer informatie of in contact komen met Taskforce Circular Economy in Food? Bekijk hier de pagina.

VAN BEWUSTWORDING
TOT ACTIE

De systematische aanpak waarmee Nederland collectief de ambitie heeft om in 2030 de helft minder te verspillen, is gewaagd. "Een collectieve aanpak in het verwaarden van reststromen is er simpelweg nog niet in de wereld. Maar wij gaan laten zien dat het kan."

Alle lichten staan op groen, vat de cateraar de status van het collectief tegen verspilling samen. "De bewustwording is er. Belangrijke partijen in de voedselketen zijn al aangesloten en het kabinet heeft zeven miljoen euro vrijgemaakt voor innovatie, onderzoek en voorlichting. 

Nu is het zaak om de neuzen dezelfde kant op te houden en de belangen op elkaar af te stemmen." Een proces dat tijd nodig heeft. Want om daadwerkelijk van verspilling af te komen, is niet alleen geld nodig, maar vooral de nieuwe energie van vrij denken, beseft Bob. "Die energie is er niet van de ene op de andere dag. Dat moet groeien."

DOE- STAND AAN

In één keer 500 bedrijven aansluiten op de taskforce kan nog niet, weet Bob. "Daarom gaan we met de 35 bedrijven die al wél aangesloten zijn, van retailers tot leveranciers, scholen en ministeries, eerst maar eens in de doe-stand." Het feit dat die stand bereikt is, stemt hem heel hoopvol.

"Het grootste obstakel bij het aanpakken van verspilling is de gedachte dat dit ten koste gaat van de inkomsten. Hier in Nederland begint dat idee duidelijk te veranderen. Hier beseffen we dat Moeder Aarde baat heeft bij een andere aanpak, en dus uiteindelijk wij allemaal." 

De Taskforce Circular Economy in Food fungeert daarom als denktank en inspiratiebron, legt de cateraar uit. "We dagen bedrijven uit om sneller te gaan innoveren. Dit vertellen wij ze niet alleen, we helpen ze daar ook bij.” Er zijn de afgelopen twee jaar dan ook grote stappen gemaakt binnen de keten, vertelt de ondernemer. "Stappen die de komende tijd echt zichtbaar zullen worden."

“In Nederland beseffen we
dat Moeder Aarde baat heeft bij een andere aanpak.”

“Om van verspilling af
te komen is vooral de nieuwe energie van vrij denken nodig.”

“40% van al het voedsel in de VS wordt weggegooid.”

Hij is er nog een beetje beduusd van, vertelt Bob Hutten. Hij doelt op zijn presentatie voor grote Amerikaanse foodproducenten en voedingswetenschappers tijdens een recente Google Summit. "Veertig procent van al het voedsel dat in Noord-Amerika wordt geproduceerd, wordt weggegooid. Dat betekent jaarlijks meer dan 150 miljard euro aan eten en 700 miljoen aan afvalverwerkingskosten."

Toch zijn ze in dat immense land nog maar fragmentarisch bezig met het oplossen van dit probleem, ontdekte de eigenaar van Hutten Catering en tevens oprichter van de Verspillingsfabriek. Zijn verhaal over de Taskforce Circular Economy in Food inspireerde de aanwezigen. "Bob Hutten uit het minuscule Nederland moest daar gaan uitleggen hoe wij het hier met elkaar aanpakken. Dat vind ik surrealistisch."

Het deed hem des te meer beseffen dat Nederland een voortrekker is qua verspillingsoplossingen. "Als we binnenkort daadwerkelijk gas kunnen gaan geven, wordt de deur naar Europa geopend en dan kan het in één keer heel hard gaan!"

VOORTREKKER

Twee jaar geleden vertelde Bob Hutten in Puurzaam al over de Taskforce Circular Economy in Food. Een collectief dat voedselverspilling wil voorkomen en internationaal koploper wil worden in de verwaarding van agrifood-reststromen. Inmiddels staat deze taskforce actief in de doe-stand en staan alle lichten op groen om door te stomen naar Europa. 

TASKFORCE CIRCULAR ECONOMY IN FOOD LAAT ZIEN DAT HET KAN:

Offline: This content can only be displayed when online.

Deel deze pagina

  Judith Kloppenburg  /    Rob Oostwegel

Wilt u meer informatie of in contact komen met Taskforce Circular Economy in Food? Bekijk hier de pagina.

De Taskforce Circular Economy in Food is een initiatief van Wageningen University & Research, in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken en de Alliantie Verduurzaming Voedsel. Het initiatief bundelt initiatieven tegen voedselverspilling en zet aan tot actie om de ontwikkeling naar een circulaire economie te versnellen. De taskforce telt momenteel 35 leden uit de gehele voedselketen, van MKB-bedrijven tot food-multinationals, aangevuld met publieke en maatschappelijke organisaties.

TASKFORCE
CIRCULAR ECONOMY
IN FOOD

“In Nederland beseffen we dat Moeder Aarde baat heeft bij een andere aanpak.”

In één keer 500 bedrijven aansluiten op de taskforce kan nog niet, weet Bob. "Daarom gaan we met de 35 bedrijven die al wél aangesloten zijn, van retailers tot leveranciers, scholen en ministeries, eerst maar eens in de doe-stand." Het feit dat die stand bereikt is, stemt hem heel hoopvol.

"Het grootste obstakel bij het aanpakken van verspilling is de gedachte dat dit ten koste gaat van de inkomsten. Hier in Nederland begint dat idee duidelijk te veranderen. Hier beseffen we dat Moeder Aarde baat heeft bij een andere aanpak, en dus uiteindelijk wij allemaal." 

De Taskforce Circular Economy in Food fungeert daarom als denktank en inspiratiebron, legt de cateraar uit. "We dagen bedrijven uit om sneller te gaan innoveren. Dit vertellen wij ze niet alleen, we helpen ze daar ook bij.” Er zijn de afgelopen twee jaar dan ook grote stappen gemaakt binnen de keten, vertelt de ondernemer. "Stappen die de komende tijd echt zichtbaar zullen worden."

DOE- STAND AAN

“Om van verspilling af
te komen is vooral de nieuwe energie van vrij denken nodig.”

VAN BEWUSTWORDING
TOT ACTIE

De systematische aanpak waarmee Nederland collectief de ambitie heeft om in 2030 de helft minder te verspillen, is gewaagd. "Een collectieve aanpak in het verwaarden van reststromen is er simpelweg nog niet in de wereld. Maar wij gaan laten zien dat het kan."

Alle lichten staan op groen, vat de cateraar de status van het collectief tegen verspilling samen. "De bewustwording is er. Belangrijke partijen in de voedselketen zijn al aangesloten en het kabinet heeft zeven miljoen euro vrijgemaakt voor innovatie, onderzoek en voorlichting. 

Nu is het zaak om de neuzen dezelfde kant op te houden en de belangen op elkaar af te stemmen." Een proces dat tijd nodig heeft. Want om daadwerkelijk van verspilling af te komen, is niet alleen geld nodig, maar vooral de nieuwe energie van vrij denken, beseft Bob. "Die energie is er niet van de ene op de andere dag. Dat moet groeien."

“40% van al het voedsel in de VS wordt weggegooid.”

VOORTREKKER

Hij is er nog een beetje beduusd van, vertelt Bob Hutten. Hij doelt op zijn presentatie voor grote Amerikaanse foodproducenten en voedingswetenschappers tijdens een recente Google Summit. "Veertig procent van al het voedsel dat in Noord-Amerika wordt geproduceerd, wordt weggegooid. Dat betekent jaarlijks meer dan 150 miljard euro aan eten en 700 miljoen aan afvalverwerkingskosten."

Toch zijn ze in dat immense land nog maar fragmentarisch bezig met het oplossen van dit probleem, ontdekte de eigenaar van Hutten Catering en tevens oprichter van de Verspillingsfabriek. Zijn verhaal over de Taskforce Circular Economy in Food inspireerde de aanwezigen. "Bob Hutten uit het minuscule Nederland moest daar gaan uitleggen hoe wij het hier met elkaar aanpakken. Dat vind ik surrealistisch."

Het deed hem des te meer beseffen dat Nederland een voortrekker is qua verspillingsoplossingen. "Als we binnenkort daadwerkelijk gas kunnen gaan geven, wordt de deur naar Europa geopend en dan kan het in één keer heel hard gaan!"

Offline: This content can only be displayed when online.

Twee jaar geleden vertelde Bob Hutten in Puurzaam al over de Taskforce Circular Economy in Food. Een collectief dat voedselverspilling wil voorkomen en internationaal koploper wil worden in de verwaarding van agrifood-reststromen. Inmiddels staat deze taskforce actief in de doe-stand en staan alle lichten op groen om door te stomen naar Europa. 

TASKFORCE CIRCULAR ECONOMY IN FOOD LAAT ZIEN DAT HET KAN:

Ongefilterd Magazines

Klik op een magazine om deze te openen. Veel kijk- & leesplezier!
Volledig scherm